Able to replicate SB

Discussion on technical issues (installation, launching).
Elay
Level 0
Posts: 2
Joined: Sun 24 Apr, 2022 7:55 pm

Able to replicate SB

Postby Elay » Sun 24 Apr, 2022 8:03 pm

Im pretty sure I am able to replicate the sound bug. I never have SB, but as soon as I turn on a stream in my browser in the background, it starts to happen to both me and the other players. It happens so often that it cant be coincidance, I literally cant play more than 3 games with my browser open.
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Sun 24 Apr, 2022 9:39 pm

Soundbug can happen for multiple reasons. I had it for a graphics setting once in my GPU software. Was fixed by Relic a long time ago. I also had it whenever I unplug a device from my splitter I got for audio.
User avatar
Asmon
Level 4
Posts: 874
Joined: Mon 29 Apr, 2013 8:01 pm

Re: Able to replicate SB

Postby Asmon » Mon 25 Apr, 2022 6:03 am

Sound bug happens when the game cannot play all the sounds it's meant to correctly and therefore crashes.

Ofc if you saturate the soundlist even more by playing something else in the background (music, stream or whatever) then it will happen.
initialmink
Level 1
Posts: 27
Joined: Tue 29 Dec, 2020 7:19 am

Re: Able to replicate SB

Postby initialmink » Mon 25 Apr, 2022 7:05 am

I have never soundbug in retail, also I tried to change sound cards (integrated, usb, headphones) and the sound bug happens the same!
I have now mounted a Sound Blaster X-Fi Xtreme gamer: no improvement!
Cave canem
Elay
Level 0
Posts: 2
Joined: Sun 24 Apr, 2022 7:55 pm

Re: Able to replicate SB

Postby Elay » Mon 25 Apr, 2022 11:37 pm

Just happened again. Maybe it has multiple reasons, but for me it has definitly something to do with by browser, or more specific with watching streams in the background. If browser is closed, I not hat a SB once
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Tue 26 Apr, 2022 5:05 am

Think of it as a mystery you have to solve. You're a detective.
User avatar
TheTenso
Level 1
Posts: 42
Joined: Tue 02 Oct, 2018 10:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby TheTenso » Tue 26 Apr, 2022 1:27 pm

Mysteries of the soundbug season 2 ?
initialmink
Level 1
Posts: 27
Joined: Tue 29 Dec, 2020 7:19 am

Re: Able to replicate SB

Postby initialmink » Tue 26 Apr, 2022 4:39 pm

no mystery, when incompetent game developers improvise, strange things then happen .....
Cave canem
LOCALgHOST
Level 3
Posts: 379
Joined: Mon 15 Jan, 2018 2:48 pm

Re: Able to replicate SB

Postby LOCALgHOST » Wed 27 Apr, 2022 7:50 am

initialmink wrote:I have never soundbug in retail, also I tried to change sound cards (integrated, usb, headphones) and the sound bug happens the same!
I have now mounted a Sound Blaster X-Fi Xtreme gamer: no improvement!


cause it's not a hardware problem. it's something implemented in elite. maybe some new sfx file
LOCALgHOST
Level 3
Posts: 379
Joined: Mon 15 Jan, 2018 2:48 pm

Re: Able to replicate SB

Postby LOCALgHOST » Wed 27 Apr, 2022 7:51 am

should investigate logs in game's documents folder
User avatar
Broodwich
Level 3
Posts: 492
Joined: Fri 12 Apr, 2013 10:04 pm

Re: Able to replicate SB

Postby Broodwich » Wed 27 Apr, 2022 8:31 am

SB happens in retail too.

When i looked at the logs a while ago i saw a ton of "buffer overflow" (or something like it) messages throughout my games, until eventually it would crash. It makes it sound like a memory exception error, where the game tries to use more RAM than the OS will allow. It started happening very frequently for me after a windows update about a year ago, and almost completely stopped after I ran another major update 6 months later. It kinda makes me think there is a security thing interfering with how games can handle sound, but IDK

I definitely noticed more SBs if i had a youtube video or something in the background
Fas est ab hoste doceri
User avatar
GuruSkippy
Level 2
Posts: 181
Joined: Tue 08 Mar, 2016 12:28 pm

Re: Able to replicate SB

Postby GuruSkippy » Wed 27 Apr, 2022 1:06 pm

Broodwich wrote: It started happening very frequently for me after a windows update about a year ago, and almost completely stopped after I ran another major update 6 months later.

this, same for me.
User avatar
Torpid
Moderator
Posts: 3521
Joined: Sat 01 Jun, 2013 12:09 pm
Location: England, Leeds

Re: Able to replicate SB

Postby Torpid » Thu 28 Apr, 2022 12:49 pm

LOCALgHOST wrote:
initialmink wrote:I have never soundbug in retail, also I tried to change sound cards (integrated, usb, headphones) and the sound bug happens the same!
I have now mounted a Sound Blaster X-Fi Xtreme gamer: no improvement!


cause it's not a hardware problem. it's something implemented in elite. maybe some new sfx file


It is nothing to do with elite... It was the final Relic patch that introduced it
Lets make Ordo Malleus great again!
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Thu 28 Apr, 2022 6:51 pm

Torpid wrote:
LOCALgHOST wrote:
initialmink wrote:I have never soundbug in retail, also I tried to change sound cards (integrated, usb, headphones) and the sound bug happens the same!
I have now mounted a Sound Blaster X-Fi Xtreme gamer: no improvement!


cause it's not a hardware problem. it's something implemented in elite. maybe some new sfx file


It is nothing to do with elite... It was the final Relic patch that introduced it


The one that fixed the IG HWT?
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Sun 01 May, 2022 9:54 pm

"For what it's worth, I'm playing on Linux Mint 20.3 and playing Retribution using unofficial Proton GE 6.1 for Windows games compatibility. Playing on Linux makes you immune to soundbug, and version Proton GE 6.1 makes you immune to Linux desync problems."

That was posted by 'Clockwork' on one of my guides. Getting away from Windows may be our solution.
initialmink
Level 1
Posts: 27
Joined: Tue 29 Dec, 2020 7:19 am

Re: Able to replicate SB

Postby initialmink » Mon 02 May, 2022 12:30 pm

we can migrate to linux and play on a portal dedicated to dawn of war retribution without making complicated installations on linux, I tried to play with it but there are 0 users unfortunately !!!! I'm looking for someone interested in trying this portal!
I'm not sure but we could playing on European servers instead of lagging on those fucking American servers; I repeat I need some volunteers to do some tests!
Cave canem
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Mon 02 May, 2022 10:03 pm

I've tried Linux before. It's easy to install. What's complicated is troubleshooting :cry:
initialmink
Level 1
Posts: 27
Joined: Tue 29 Dec, 2020 7:19 am

Re: Able to replicate SB

Postby initialmink » Tue 03 May, 2022 7:46 am

Paranoid Kamikaze wrote:I've tried Linux before. It's easy to install. What's complicated is troubleshooting :cry:


i mean this:
https://www.feralinteractive.com/it/gam ... tribution/

i want to test the game there! out of steam
Cave canem
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Tue 03 May, 2022 5:10 pm

initialmink wrote:
Paranoid Kamikaze wrote:I've tried Linux before. It's easy to install. What's complicated is troubleshooting :cry:


i mean this:
https://www.feralinteractive.com/it/gam ... tribution/

i want to test the game there! out of steam


Being out of Steam wouldn't change anything. It's just another store.
Paranoid Kamikaze
Level 4
Posts: 555
Joined: Tue 02 Feb, 2016 5:12 am

Re: Able to replicate SB

Postby Paranoid Kamikaze » Fri 06 May, 2022 5:34 am

Tried putting Steam friends on 'Do Not Disturb' and never checked any messages while ingame. No soundbug for a few days now. Signing out of Steam friends would do the same thing. Can others check to see if this works.

Poor Venjitron if it does :lol:
User avatar
Schepp himself
Level 2
Posts: 184
Joined: Sun 01 Oct, 2017 4:42 pm

Re: Able to replicate SB

Postby Schepp himself » Fri 06 May, 2022 12:20 pm

Personally, I don't have a problem migrating to Linus. Quite the contrary, but this would be the end for new(er) players coming in the game, imo.

I prefer working around the sb than signing the death warrant of the elite-mod-community.
Greets schep himself thingy
User avatar
Broodwich
Level 3
Posts: 492
Joined: Fri 12 Apr, 2013 10:04 pm

Re: Able to replicate SB

Postby Broodwich » Sat 07 May, 2022 6:59 pm

i'll stick to windows and steam thanks. have fun with your whatever
Fas est ab hoste doceri
LOCALgHOST
Level 3
Posts: 379
Joined: Mon 15 Jan, 2018 2:48 pm

Re: Able to replicate SB

Postby LOCALgHOST » Sun 19 Jun, 2022 9:44 am

i think we should study more the logs. i think there are some sfx issue wich causes a loop and overwhelms sound buffers.

Return to “Technical Issues”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests